Blog

Despre frumusețe sufletească și noblețe


Despre frumusețe sufletească și noblețe

în categoria Proiect de țară

Despre frumusețe sufletească și noblețe

Filmul despre Dan și Tincuța Cismaș, trăitori în Țopa mureșeană, îl completează și îl întregește pe cel despre familia Jaglea. Familii frumoase, oameni frumoși, normalitate și noblețe.

Ascultați ce lucruri simple și profunde spun cei doi în cele doar zece minute ale reportajului: fermă (adică: afacere) de familie, bucuria de a trăi și a munci împreună, fără a te dezlipi de cei dragi, calitatea produselor pusă mai presus decât cantitatea și decât prețul cu care le vinzi, lecția întâlnirii cu clienții, asumarea implicațiilor sociale ale afacerii, bucuria de a dărui, nevoia cooperării, dezlipirea de dictatura banului și de modelul capitalist, iubirea creștină. Mai ales iubirea creștină. Nu este deloc întâmplător faptul că cele două familii pe care le puteți cunoaște prin cele două filmulețe, familia Jaglea și familia Cismaș, sunt mici biserici ale lui Hristos. Bucuria vieții, normalitatea și simplitatea, generozitatea, dorința și conștiința cooperării cu semenii sunt valori fundamental creștine. Din credință și din dragoste nu pot izvorî decât frumusețe și bogăție sufletească, împlinire și bucurie.
Luați aminte la aceste exemple de simplitate, frumusețe, bucurie și bogăție. Ele sunt punctul de sprijin cu care putem muta lumea!

„Înțeleg distributismul, pentru că pornește de la nevoile mele. E un alt sistem de gândire. Capitalismul exclude dimensiunea socială. Dacă ai cu adevărat iubire nu poți accepta să te faci tu foarte mare și în jurul tău să fie sărăcie. Fără cooperare nu vom putea face față provocărilor zilei de mâine.” (Dan Cismaș)