Detalii Proiecte

Curățare și reabilitare fântâna satului


Status: finalizat

Loc desfasurare Judet: Alba Localitate: Tauni

Data propusa pentru realizare:

Buget estimat: 5000

Suma adunată din donații până în prezent :

Descriere:

Situată central, lângă biserica greco-catolică, casa parohială și căminul cultural, fântâna menționată are o însemnătate istorică pentru locuitorii satului, fiind una dintre primele trei locații care a asigurat apa necesară pentru aceștia și gospodăriile lor.

În perioadele foarte secetoase (precum cea din anul 1948) a constituit singura sursă de apă potabilă accesibilă tuturor. Valența acesteia este și de natură spirituală, preotul satului realizând an de an Botezul Domnului, precum și sfințirea holdelor de Rusalii.

Totodată fântâna a fost și sursa de apă care a deservit școala și întregul efectiv de elevi care a urmat cursurile I-VIII în satul Tăuni. În schimb, în ultimii 10 ani fântâna a fost abandonată de către autoritățile locale, în prezent aflându-se într-un grad avansat de degradare.

Reabilitarea acesteia presupune:

  • lucrări de curățire;
  • introducerea a 6 role de beton;
  • poziționarea și fixarea rolelor cu pietriș/balastru
  • fabricarea unui sistem de scoatere a apei (sul + lanț + găleată) și a unui acoperiș în mod rustic tradițional locului;
  • amenajarea platformei din fața fântânii în vederea redării utilității sale anterioare (loc de întâlnire a credincioșilor pentru procesiuni religioase).